Rektorsbrev augusti 2012

Rektorn har ordet: Augusti 2012

Hej,

För många av oss definieras årstiderna mer av skolårets växlingar än av vädret. När sommarlovet börjar är det sommar och när sommarlovet slutar blir det höst. Några veckor innan sommarlovet slutar ser vi annonser om höstkläder och saker som är bra att ha inför skolstarten.

Med tanke på att skolan är landets största arbetsplats med över en miljon elever och personal är det inte så konstigt att skolåret sätter sina avtryck i hela samhället.

Skolan är inte bara den största utan också den viktigaste arbetsplatsen i Sverige. Vad vi gör eller inte gör påverkar på sikt hur Sverige kan konkurrera som kunskapsnation och då måste ju lärare vara det viktigaste framtidsyrke man kan ha.

Efter dagar av förberedelse och planering kom vi äntligen igång på allvar när eleverna kom i onsdags och i dag, 27/8, börjar vi arbeta efter ordinarie schema. En skola utan elever känns tom och ödslig, men nu är allt som det ska vara igen.

Den stora nyheten det här läsåret är att alla elever från och med årskurs sex får betyg. Under många år har bara eleverna i åttan och nian fått betyg, men nu börjar vi redan i sexan. Förhoppningsvis innebär det att det inte blir så dramatiskt med betyg när man får det tidigare och fler gånger. Visserligen har alla elever även tidigare fått bra information om hur de ligger till kunskapsmässigt genom skriftliga omdömen och utvecklingssamtal, men i många elevers ögon är det ändå inte samma sak som betyg.

En ny termin innebär nya utmaningar och nya möjligheter och jag hoppas att både Trollbodaskolan och alla andra skolor i Sverige kan möta utmaningarna och utnyttja möjligheterna så att vi kan bli ännu lite bättre på att ge eleverna den grund att stå på som de förtjänar.

Gunnar Broo
Rektor Trollbodaskolan