Rektorsbrev augusti 2013

ÄNTLIGEN!!

Jag tycker om att vara ledig och jag har haft en skön och avkopplande semester, men det är också skönt att vara tillbaka i vardagslivet.
Veckan innan skolstart har vi ägnat åt att planera och göra i ordning allt som ska vara klart när eleverna kommer.
En skola utan elever är ganska ödslig så därför säger jag ÄNTLIGEN när eleverna börjar sin termin.

Till det här läsåret har vi gjort en del ändringar i organisationen. Tidigare hade vi uppdelningen åk F-5 och 6-9. Nu har vi en organisation som stämmer bättre överens med hur läroplanen är organiserad. Det innebär att vi är tillbaka i det gamla låg-, mellan- och högstadiet, med en biträdande rektor för varje stadium.
Elisabeth Moé Forsén är ansvarig för åk F-3 och fritids,
Ulla Appelblad är ansvarig för åk 4-6 och
Birger Sasse är ansvarig för åk 7-9.
På så sätt tror vi att vi kan ge eleverna bästa möjliga förutsättningar att nå sina kunskapsmål.
Varje stadium avslutas med Nationella prov; i åk 3 i svenska och matematik, i åk 6 och 9 svenska, matematik, engelska, något av ämnena historia, religionskunskap, geografi eller samhällskunskap samt något av ämnena kemi, biologi eller fysik.
De förändringar vi gjort syftar också till att vi ska kunna leva upp till de nya, hårdare behörighetskraven för lärare som gäller från 2015.

När jag skriver den här spalten är det fredag eftermiddag 16 augusti. Det är fortfarande sommar och det finns mycket att glädja sig åt: badvarmt vatten, VM-guld på 1500 meter, Stockholms kulturfestival med massor av avgiftsfria evenemang, att det verkar bli en bra äppelskörd i år, att skolan snart börjar och mycket, mycket mera.
Själv gläder jag mig åt att jag var på en fantastisk konsert på Globen i går och lyssnade på Leonard Cohen, en artist som jag lyssnade på första gången i slutet av 60-talet. Nu närmar han sig 80 år, men är still going strong och helt plötsligt känner jag mig riktigt ung eftersom jag bara är 58.

Gunnar Broo